Kolorowe kanapki
Nadeszła długo wyczekiwana wiosna, za oknem coraz mocniej grzeje słoneczko, a na naszym parapecie zrobiło się zielono. Przez ostatnie tygodnie dzieci z grupy Rufiki sadziły, siały i doglądały swoich hodowli. Na efekty długo nie musieliśmy czekać. Pięknie zakwitły wiosenne kwiaty, zielona rzeżucha ozdobiła świąteczne stoły, wyrosła nam okazała fasola. Zielony szczypiorek, który wyrósł na naszym parapecie postanowiliśmy wykorzystać do przygotowania kolorowych, zdrowych kanapek. Po starannym umyciu rączek i założeniu fartuszków mogliśmy zasiąść do przygotowanych stanowisk pracy. Na początek każdy przedszkolak miał za zadanie dokładnie rozsmarować masło na kromkach pieczywa. Następnie zabraliśmy się do krojenia warzyw, w tym naszego szczypiorku, który oczywiście wpierw dokładnie umyliśmy. Na koniec każdy mały masterchef skomponował swoje kanapki według własnego uznania. Kanapki były naprawdę smaczne. Każdy zjadł swoją porcję z apetytem. Podczas takich zajęć przedszkolaki miały okazję uczyć się zdrowych nawyków żywieniowych i dbałości o higienę podczas sporządzania posiłków, ćwiczyć samodzielność w tym umiejętność posługiwania się nożem. Zobacz zdjęcia