Kulinarnie u Puchatków
Tegoroczna jesień to w grupie Puchatków czas niezwykłych zajęć powiązanych z "gotowaniem"...Zaczęło się od pysznej zupy dyniowej, którą dzieci przyrządziły jeszcze we wrześniu - okazało się, że sprawia nam to wiele radości, a Puchatki są niezmiernie zainteresowane smakowaniem, krojeniem, przyprawianiem, miksowaniem. Zupa była tylko zapowiedzią kolejnych kulinarnych wyczynów. Następnym spotkaniem z gotowaniem były kluski śląskie...oj, jakże przyjemnie było ugniatać, formować a potem zajadać zrobione przez siebie smakowite danie. Oprócz przyjemności, każda taka kulinarna przygoda, to także nauka - zawsze dokładnie poznajemy składniki, uczymy się bezpiecznie posługiwać urządzeniami kuchennymi, coraz lepiej kroimy. Co jeszcze udało nam się przyrządzić? W zeszłym tygodniu wyzwanie stanowiła szarlotka - ale dzieci doskonale poradziły się również z tym. Dziś natomiast, Puchatki przy okazji tygodnia poświęconego warzywom, ubrane w fartuszki, przygotowały nadziewane ogórki. Początkowo miała być mizeria, ale ponieważ coraz lepiej idzie nam z "gotowaniem" zapadła decyzja by przygotować coś nieco trudniejszego. Puchatki z pasją przygotowały sobie nadziewanego twarożkiem, papryką, koperkiem ogórka...a potem z apetytem zjadły zdrowe drugie śniadanie. To oczywiście dopiero początek naszych kulinarnych podbojów! Zobacz zdjęcia...