Kulinarny Pierwszy Dzień Wiosny w entliczku
No nareszcie! Doczekaliśmy się! Przyszła do nas wiosna, w dodatku w towarzystwie przepięknej pogody :) Przez cały tydzień w czasie codziennych zajęć przewijał się temat wyczekiwanej pory roku. U Filifiaków słychać było piosenki o wiosennej tematyce, na parapetach Floresków i Entków pojawiły się ogródki, ale piątek, 21 marca czyli pierwszy dzień kalendarzowej wiosny okazał się być w tym względzie wyjątkowy. Jak zwykle entliczek powitał wiosnę, tym razem jednak niecodziennie, bo... kulinarnie! A jakże! Już od rana w przedszkolu roznosił się zapach świeżych warzyw, owoców i przypraw a to wszystko przez to, że każda grupa przygotowała dziś potrawę, która najbardziej kojarzy jej się z wiosną... Zróżnicowanie było przeogromne, w końcu wiosna mieni się feriami barw i smaków. Floreski przygotowały więc faszerowane ogórki, Filifiaki kolorowy deser owocowo - galaretkowy, Entki zajączkowe kanapki, a Pepelki… i tu uwaga! Rzecz niezwykłą - wiosenne sajgonki, ale to historia na oddzielny temat :) Żeby tradycji stało się za dość nie zabrakło też Marzanny - ekologicznej Marzanny, którą wykonały Maluszki z plastikowych butelek. Wprawdzie nie mieliśmy możliwości jej utopić (chyba, że pod kranem...) ale mamy nadzieję, że i tak udało nam się tymi wszystkimi kulinarno – przyrodniczo – muzyczno - plastycznymi zabiegami przegonić zimę raz na zawsze... no a przynajmniej do przyszłego grudnia :) Witaj wiosno!!! Zobacz zdjęcia