Przetwory u Melmaków
W naszym Przedszkolu każda grupa poznaje tajniki tworzenia przetworów na zimę. Także Melmaki przystąpiły do dzieła. Na pierwszy plan poszła papryka, która dzieci samodzielnie przygotowały do zamarynowania. Poznały sposób przygotowywania zalewy, nauczyły się oczyszczać paprykę z ziarenek, dowiedziały się, w jakim towarzystwie papryka lub się marynować w słoiku. Poznały także znaczenie trudnego słowa „pasteryzacja”. W kolejnych dniach zajęliśmy się dyniami. W naszej sali pojawiły się aż 3 jej gatunki: dynia polska, hokkaido i piżmowa. Porównywaliśmy te poszczególne odmiany z zewnątrz i od środka. Zastanawialiśmy się jakie przetwory można zrobić z dyni aż w końcu podjęliśmy decyzję o zrobieniu dyniowo- jabłkowo- pomarańczowego dżemu. Pracy było co niemiara. Oczyszczanie dyni, pieczenie, miksowanie. Obieranie i gotowanie jabłek. Łączenie wszystkiego z pomarańczami. Smażenie. Ufff. Ale efekt końcowy był taki, ze zgodnie przyznaliśmy, ze warto było włożyć tyle pracy w przygotowania. Zobacz zdjęcia