Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki

Jesień to czas kiedy robimy przetwory z owoców i warzyw przygotowując zapasy na zimę. Przedszkolaki z grupy Rufiki uczyły się jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw i w jaki sposób można je przechowywać. Realizując tematy  dotyczące owoców i warzyw postanowiliśmy zastosować kilka prostych przepisów na smaczne i zdrowe dania. Na początek przedszkolaki zrobiły kolorowe szaszłyki z owoców. Już podczas krojenia niektórzy nie mogli się powstrzymać i kawałki owoców szybko znikały w buzi. Każdy miał możliwość skomponowania szaszłyka ze swoich ulubionych owoców. Kolejnym przysmakiem, który postanowiliśmy się przygotować była kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać budowę kapusty, poznać jej smak i sprawdzić jej wagę, a trafił nam się solidny, ciężki okaz :-). Rufiki zapoznały się również z etapami kiszenia kapusty. Poszatkowaną wcześniej kapustę dzieci wrzucały do przygotowanego w tym celu naczynia a także marchew i przyprawy.  Na koniec przygotowaną kapustę  porządnie ugniataliśmy. Niestety dopiero za około dwa tygodnie będziemy mogli sprawdzić, jak smakuje nasza kiszona kapusta. Kolorowa chrupiąca papryka, to warzywo, które postanowiliśmy zamarynować. Każdy przedszkolak przed przystąpieniem do pracy miał za zadanie umyć swoje warzywa. Pokrojone kawałki papryki wkładaliśmy do słoiczków, dodatkowo w każdym słoiczku znalazły się przyprawy, które mają za zadanie nadać smak i aromat naszym paprykom. Następnie zabraliśmy się do przygotowania marynaty. Przygotowaną zalewę nasza pani zagotowała i gorącą wlała do naszych słoiczków. Takie zajęcia gospodarcze były dla przedszkolaków niezwykle atrakcyjne, dzieci nie tylko mogły poćwiczyć krojenie nożem, poznać nowe smaki, ale dowiedziały się również jak ważne dla naszego zdrowia jest jedzenie warzyw i owoców. Zobacz zdjęcia