Zapasy na zimę czyli Entki kiszą kapustę
Zima zbliża się wielkimi krokami, a Entki postanowiły porządnie w tym roku się do niej przygotować ... Tak, tak... Tematem zajęć w tym tygodniu są smaki i zapachy ze spiżarni. Nie mogliśmy poprzestać na teorii i stwierdziliśmy, że nasze domowe spiżarnie również warto wyposażyć w przetwory i zapasy. Traf padł na kapustę - bo to warzywo niedoceniane, a przecież tak pełne zdrowotnych właściwości. Rozpoczęliśmy od poznania różnych rodzajów kapusty oraz sposobów jej wykorzystania i przetwarzania. Spróbowaliśmy także kapusty kiszonej i tak nam posmakowała, że postanowiliśmy zrobić ją sami :) Przygotowaliśmy więc wszystko, co potrzebne - a więc przede wszystkim kapustę, marchewkę i tajemny składnik - sól kamienną i wzięliśmy się do roboty. Krojenie, cięcie, szatkowanie, rwanie – każdy sposób był dobry. Nasze miski w mig napełniły się kapustą. Entki naprawdę mocno się napracowały. Gdy dowiedziały się, że dawno temu kapustę w beczkach ubijało się własnymi nogami były naprawdę zdziwione. My postawiliśmy jednak na prostszą metodę i wykorzystaliśmy siłę własnych rączek i drewnianego wałka. Efekty? Słoiczki pełne samodzielnie przygotowanej i przede wszystkim baaaaardzo zdrowej kiszonej kapusty na zimową surówkę. Zobacz zdjęcia